Leren loslaten
Wat ontzettend fijn dat je er voor hebt gekozen om los te gaan laten!
Het leven is gewoon veel te leuk om vast te blijven houden aan negatieve gedachten, emoties en gevoelens. Vasthouden levert je veel stress op en kost je bakken energie. En die energie kun je vervolgens niet gebruiken voor de leuke dingen in het leven, loslaten dus…
Ik laat je stap voor stap zien hoe het loslaat proces in z’n werk gaat. En vervolgens aan jou de taak om het ook daadwerkelijk te gaan DOEN.
Ik weet uit ervaring hoe verrijkend het is om los te laten
Er was drie keer een burn-out nodig voor ik inzag dat het hoog tijd werd om los te laten. Loslaten gaf mij ruimte en maakte plaats voor mooie en nieuwe levenservaringen. Dat gun ik jou ook!
In 8 stappen leer ik je het proces van loslaten.
Daarnaast heb ik twee meditaties toegevoegd om je hierbij te ondersteunen.
Je vragen kun je stellen in de besloten Facebook groep ‘I Am Mahatma’.
HIER kun je de Facebook groep vinden, als je nog niet lid bent.
Ik wens je mooie inzichten en transformaties toe.
Lieve groeten, Regina
Als kind ben je ontzettend goed in loslaten
Denk maar eens terug aan je jeugd, toen je nog een jong kind was. Je leerde lopen en fietsen, leerde met andere kinderen spelen en dat ging vast niet allemaal zonder slag of stoot.
Je viel of maakte ruzie en dan was het even brullen, maar al heel snel is er niets meer aan de hand, ga je door met waar je gebleven was en vergeet je de ervaring.
Nu je volwassen bent lijkt het ineens een stuk minder makkelijk om los te laten…
Zo kun je, als je je bijvoorbeeld ruzie met iemand hebt, of iemand niet helemaal eerlijk tegen je is, dagen blijven rondlopen met dat rotgevoel. Je sluit je hart af en zorgt ervoor dat je niet (verder) gekwetst kunt worden.
Pijnlijke ervaringen uit je jeugd kun je ver weg gestopt hebben. En zelfs als je wel een hele fijne jeugd hebt gehad met liefdevolle ouders, die er voor je waren, dan nog ontwikkel je allerlei overtuigingen, patronen en programmeringen, waar je niet helemaal blij mee bent en die je misschien wel zou willen loslaten.
Je wordt je steeds meer bewust dat oude overlevingsstrategieën je niet meer dienen en zelfs tegen je gaan werken.
Niet kunnen loslaten komt vaak omdat we eigenlijk naar iets verlangen dat we in onze basis missen. Zo kun je verlangen naar liefde, erkenning en veiligheid.
Basisbehoeften die bijdragen aan een fijn en gelukkig leven.
Daarnaast hebben we ook nog iets als het ego, die jouw overlevingsmechanismes, patronen, gedachten en zelfbeeld maar wat graag in stand wil houden en het je dus knap lastig kan maken om los te laten. Maar iedereen KAN loslaten en in de basis is het helemaal niet zo moeilijk, mits je weet hoe het moet 😉

Wat betekent loslaten eigenlijk?!
Loslaten houdt in dat je iets fysiek, emotioneel en/of mentaal loslaat. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een auto, verdriet of een specifieke gedachte.
Soms ervaar je dat je iets uit jezelf wilt loslaten, bijvoorbeeld als je je kledingkast opruimt. Maar het kan ook gebeuren dat je ‘ongevraagd‘ iets loslaten, bijvoorbeeld wanneer een dierbare overlijdt of iets kapot gaat.
Vast blijven houden kost veel energie, je kunt het vergelijken met het vasthouden van fysieke ballast. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk. Van een zware boodschappentas ben je ook blij als die eenmaal thuis in op de keukentafel staat.
Loslaten houdt niet in dat je radicaal iets uit je leven wegdoet, maar juist vanuit liefde en respect loslaat. Een synoniem is vrijgeven of vrijlaten. Dat geeft energie!
Loslaten van datgene wat vertrouwd was
Loslaten is een nieuwe stap zetten in je leven, een nieuwe richting uit gaan. Waarbij je een droom die helaas niet meer realistisch is loslaat, geliefde of een goede bekende loslaat, vaste patronen loslaat, een beeld of verwachting van iets wat je altijd had loslaat of de controle loslaat. Loslaten doen we op vele manieren en het is bijna nooit gemakkelijk.
Je neemt afscheid van dat wat vertrouwd was, dat waaraan je gehecht was, iets wat je onwijs graag wilde. Of dat nu iets plezierigs was of niet. Daar komt een stukje verwerken bij kijken.
Verwerken is heen en weer schommelen tussen het deel wat los wil laten en het deel wat eigenlijk vast wil houden aan het oude vertrouwde. Als we loslaten, zijn deze twee met elkaar in strijd. We kunnen vaak met ons hoofd genoeg redenen bedenken waarom we wel of niet los zouden laten. Maar dat hoeft het niet gemakkelijker te maken.
Wist je dat loslaten…
- Bevrijdend en opluchtend werkt
- Rust in je hoofd en leven brengt
- Ruimte creëert (in zowel je hoofd als je hart), waardoor er ruimte voor nieuwe dingen ontstaat
- Je voldoening geeft, want: you did it!
- Je weer in een positieve flow brengt
“Laat gaan wat was, accepteer wat is en omarm wat komt”
Voor je begint…
Ik neem je stap voor stap mee door het loslaatproces, door middel van verschillende oefeningen. Ik nodig je uit om de informatie niet alleen te lezen, maar ook daadwerkelijk aan de slag te gaan. Alleen dan kan er een werkelijke transformatie plaatsvinden.
Het kan fijn zijn om de komende tijd een dagboekje bij te houden. Noteer hierin al je ervaringen en inzichten. Het opschrijven van je bevindingen zal je ondersteunen in het bewustwordingsproces en een positieve bijdrage hebben op het loslaten.
Je begint bij de eerste stap, door op het tabblad ‘Stap 1’ te klikken. Hoe lang je over de betreffende stap doet is aan jou. Neem echter wel voldoende de tijd om de oefeningen te doen.
Tot slot, vergeet niet te genieten van de ontwikkelingen die je doormaakt 😊
De eerste stap in het loslaten is gebaseerd op de Esoterische wet ‘Ken Uzelf’
In de basis ben je een ziel die bestaat uit puur bewustzijn. Je hebt een lichaam aangenomen om je voort te kunnen bewegen op aarde. Daarnaast zijn er allerlei gedachten, emoties en gevoelens die door je heen stromen.
Helaas zijn de meeste mensen geïdentificeerd met hun gedachten, emoties en gevoelens en nemen dit voor waarheid aan, maar dat zegt niets over wie jij bent. Door deze identificatie is er geen ruimte tussen wie je bent en wat je voelt en ervaart.
De eerste stap die je gaat zetten is om hier bewustzijn in te krijgen. Zodra je weet wie je in essentie bent, kun je namelijk ook gemakkelijker loslaten.
Oefening:
Observeer en benoem je gedachten, emoties en gevoelens.
➤ Iedere keer dat je een gedachten ervaart zeg je tegen jezelf: dit is een gedachten.
➤ Iedere keer dat je een emotie of gevoel ervaart zeg je tegen jezelf: dit is een gevoel.
Het gaat er hierbij niet om of je deze nu als prettig of onprettig ervaart, alleen om het benoemen van een gedachte of gevoel.
Nu kun je denken ‘wat heeft dit nu met loslaten te maken?’. Besef je dan eerst dat dit slechts een gedachte is 😉 en probeer dan vervolgens je controle hierover los te laten.
Ik nodig je uit om deze oefening minimaal één gehele dag door toe te passen. Vind je het prettig om wat meer tijd voor deze oefening te nemen, dan is dat geen enkel probleem. Ga echter pas door met stap 2 als je deze oefening ook daadwerkelijk hebt gedaan.
Vind ik het prettig of juist onprettig?
Tijdens de eerste stap heb je bewust aandacht besteed aan je gedachten, emoties en gevoelens. Door de oefening word je je steeds meer bewust dat je deze hebt, maar niet bent. Dit is een essentieel inzicht, want door hier bewust aandacht aan te besteden creëer je ruimte tussen jezelf en die gedachten, emoties en gevoelens.
Zodra je je identificeert met bijvoorbeeld een gedachte wordt dat jouw waarheid, terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Voorbeeld: Je moeder heeft je als kind met een boze blik je naar je kamer gestuurd. Hieruit zou de gedachte kunnen zijn ontstaan: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Die gedachte kun je zelfs op volwassen leeftijd nog steeds met je mee dragen. Maar omdat je die gedachte ‘Ik ben niet goed genoeg’ in het heden nog steeds ervaart, wil dat nog niet zeggen dat dit werkelijk zo is.
Door je te identificeren met je gedachte, emoties en gevoelens kruip je er als het ware met heel jouw bewustzijn in, het word jouw waarheid en je gaat het geloven. Maar zou het zo kunnen zijn dat het niet de waarheid is?
Oefening:
Je gaat verder met het opmerken van gedachten. Dus iedere keer dat je een gedachte ervaart zeg je tegen jezelf: ‘dit is een gedachte’.
Daarnaast ga je benoemen of dit een fijne of niet zo fijne gedachte is.
Zorg dat je hierover geen oordeel hebt. Je mag een gedachten fijn vinden, of juist niet, het is beide oké.
Dit is een belangrijke oefening. Het is uiteindelijk gemakkelijker om iets los te laten als je weet dat je er niet blij van wordt. Bewustwording is dus een volgende stap.
Ook nu weer de uitnodiging om deze oefening minimaal één gehele dag door toe te passen. Vind je het prettig om wat meer tijd voor deze oefening te nemen, dan is dat geen enkel probleem. Ga echter pas door met stap 3 als je deze oefening ook daadwerkelijk hebt gedaan.
Weerstand in het loslaten van gedachten
Tijdens de vorige oefening ben je verder gegaan met het benoemen van gedachten en heb je onderzocht of je de gedachten als fijn of niet zo fijn ervaart.
Eigenlijk is het best bijzonder dat we vasthouden aan vervelende gedachten. Je wilt ze loslaten, maar ergens toch ook niet, omdat er een natuurlijke weerstand is tegen het onbekende. Deze weerstand komt voort uit ons Reticulair Activatie Systeem, afgekort RAS. Dit is een deel in onze hersenen dat alle informatie filtert (toelichting lees je onderaan de pagina).
Geniet van de weerstand, ga er niet mee vechten, want dan vecht je met dát wat er is en het helpt je niet verder. Vechten heeft je tot nu toe niets gebracht, het is puur een programmering om te overleven.
Oefening:
Je gaat vandaag verder met het opmerken van gedachten en kijkt daarnaast naar de weerstand om deze (vervelende) gedachten los te laten. Het gaat er dus niet om dat je de gedachten daadwerkelijk gaat loslaten, maar je gaat kennismaken met de weerstand en deze voelen. Want soms komt het door de weerstand dat we vast blijven zitten. Dus kijk vandaag naar de weerstand.
Tip: Vraag jezelf bij een gedachte af: ‘Zit ik nu in de weerstand of stroomt alles lekker door?’
Ga weer minimaal één gehele dag door aan de slag met deze oefening.
Vind je het prettig om wat meer tijd voor deze oefening te nemen, dan is dat geen enkel probleem. Ga echter pas door met stap 4 als je deze oefening ook daadwerkelijk hebt gedaan.
Toelichting: Wat is het Reticulair Activatie Systeem?
RAS is een onderdeel in je hersenen, het bevindt zich onder in je achterhoofd en is zo groot als een boon. Het werkt als een soort filter voor jouw werkelijkheid. Je kunt het vergelijken met een zoekmachine, zoals Google, maar dan voor je hersenen. Op het moment dat je een zoekopdracht geeft aan je reticulair activatie systeem gaat het op zoek naar mogelijke antwoorden en/of oplossingen.
Voorbeeld: Je hebt een nieuwe auto gekocht. Nadat je de auto hebt gekocht zie je hem ineens overal om je heen rondrijden. Wil dat zeggen dat die auto er eerst niet was? Nee, alleen jouw aandacht was nooit bij die auto; hij was niet belangrijk voor je. Nu je er zelf een hebt, valt de auto ineens op en zie je hem overal. Dat is waar je reticulair activatie systeem voor zorgt.
Dit systeem werkt ook zo met onze gedachten. De gedachte ‘Ik ben niet goed genoeg’ is een bekende gedachte en iets waar je misschien al heel lang mee rondloopt. De oplossing zou kunnen zijn om nóg beter je best te gaan doen, om er voor te zorgen dat je wel goed genoeg bent. Een oplossing van het Reticulair Activatie Systeem, maar niet persé een goede oplossing voor jou.
Je creëert de wereld dus vanuit dát wat je kent, want daarin voel je je veilig.
Gedachten omdraaien
Ik nodig je uit om naar een gedachte te kijken die je goed kent en regelmatig ervaart, bijvoorbeeld: ‘Ik ben niet goed genoeg’.
➤ Je weet al of je deze gedachte als positief of negatief ervaart.
➤ Je weet al of je blij wordt van deze gedachte of niet.
➤ En je weet al hoe deze gedachte voelt.
Draai nu deze negatieve gedachte eens om en kies nu voor een positieve gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed’.
Je kunt er bewust voor kiezen welke gedachte je omhoog haalt en kies voor het tegenovergestelde, als je een negatieve gedachte ervaart.
Dus:
– Ik ben lelijk ➤ Ik ben aantrekkelij
– Ik ben dom ➤ Ik ben slim
– Ik kan niks ➤ Ik kan alles
– Niemand vindt mij lief ➤ Iedereen vindt mij lief
En stel je er ook bij voor dat je het gaat geloven. Ga eens voelen hoe dat tegenovergestelde aanvoelt. In gedachte kun je hierbij een weerstand ervaren: ‘Wat een onzin’ of ‘Dit klopt niet’. Wees je er dan van bewust dat dit je Reticulair Activatie Systeem is.
Je kunt alles zijn én alles hebben!
JIJ KIEST!
Oefening:
Wees je bewust van jouw gedachten en draai negatieve gedachten om in tegenovergestelde positieve gedachten.
Ga minimaal één gehele dag door aan de slag met deze oefening. Vind je het prettig om wat meer tijd voor deze oefening te nemen, dan is dat geen enkel probleem. Ga echter pas door met stap 5 als je deze oefening ook daadwerkelijk hebt gedaan.
Hoe werkt loslaten nu precies?
Loslaten doe je door niet meer vast te houden. Neem een pen in je hand en laat hem los… zo simpel is het in de basis.
Loslaten kunnen we dus allemaal. Probeer het maar!
Pak nu diezelfde pen nog eens vast, maar nu heel stevig. Word je daar blij van?
Dit is ook wat we doen met onze gedachten, die pakken we heel stevig vast, omdat we ze geloven en het daardoor waarheid wordt.
Je hebt de pen nog steeds héél stevig vast. Je hand verkrampt er misschien wel van, of de pen lekt inkt. Zou je hem dan los kunnen laten?
Word je er blij van om de pen zo stevig vast te houden?
Als je er niet blij van zou worden, zou je de pen dan ook los kunnen laten?
Neem nu een gedachte waar je niet zo blij mee bent en stop deze in de pen. We nemen weer even als voorbeeld: ‘Ik ben niet goed genoeg’.
Nu pak je de pen (met de gedachte) en hou deze pen stevig vast. Voel heel bewust dat je de gedachte in je hand houdt.
Stel jezelf nu de volgende drie vragen:
– Zou je de gedachte los kunnen laten
– Zou je de gedachte los willen laten?
– Wanneer wil je de gedachte loslaten?
Je kunt alles loslaten, je hoeft alleen maar de beslissing te nemen of keuze te maken. De enige criteria om los te kunnen laten is de vraag: ‘Word ik blij van de gedachte of word ik niet blij van de gedachte?’
Wanneer laat je los? Weet dat er alleen maar NU is. Het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen. Op deze vraag nodig ik je dan ook uit om volmondig NU te zeggen.
Merk je toch een weerstand in jezelf om los te laten? Stel jezelf dan de vraag wat je nodig hebt om nu los te kunnen laten.
Oefening:
Oefen met de pen, door deze los te laten.
Onderzoek hoe het komt dat je de pen loslaat. Wat maakt dat jij de pen loslaat?
Oefen nu weer met de pen en stel jezelf de drie vragen;
– Zou ik de pen los kunnen laten?
– Zou je de pen los willen laten?
– En wanneer zou je de pen los willen laten?
Oefen vervolgens met een gedachte die je goed kent en stop deze in de pen. Stel jezelf weer de drie vragen;
– Zou ik de pen los kunnen laten?
– Zou je de pen willen loslaten?
– En wanneer zou je de pen los willen laten?
Sta ook stil bij wat je voelt op het moment dat je ‘NU’ zegt. Wat verandert er dan in jou?
Het kan zijn dat je meer ruimte in jezelf ervaart, of dat de gedachte verergert. Weet dat als gedachten, emoties of gevoelens verergeren dat er dan een onderliggende laag naar boven komt. Herhaal de oefening dan ook met die onderliggende laag.
Vind je het prettig om wat meer tijd voor deze oefeningen te nemen, dan is dat geen enkel probleem. Ga echter pas door met stap 6 als je deze oefening ook daadwerkelijk hebt gedaan.
Verwelkom de weerstand
Tijdens de voorgaande oefening ben je gaan oefenen met loslaten. Het kan gebeuren dat je helemaal niets hebt ervaren. Is dat bij jou het geval? Dan gaan we verder kijken naar de weerstand om los te laten.
Eerder hebben we het al over weerstand gehad; de weerstand voor verandering. Als je weerstand ervaart tijdens het loslaten, verwelkom dan de weerstand.
Stel jezelf de vraag: ‘Mag de weerstand er zijn?’
Soms vergeten we dat de weerstand er mag zijn en nemen we niet de tijd om hier even bij stil te staan. Dit komt omdat we ‘nu’ willen loslaten, omdat je bijvoorbeeld niet blij wordt van een bepaalde gedachte. Besef je dat er een stukje onderdrukking aan de gang is. Om werkelijk los te laten is het belangrijk dat je echt alles verwelkomt, dus ook de weerstand.
Ga dus niet in ‘gevecht’ met een gedachte, emotie of gevoel. De gedachte, emotie of het gevoel wil jouw aandacht, gezien en ervaren (gevoelt) worden. Een emotie is net als een klein kind. Die stuur je ook niet weg op het moment dat het verdrietig is, maar geef je het de aandacht.
Op het moment dat je een bepaalde gedachte, emotie of gevoel wilt loslaten, maar het lukt je niet om er werkelijk van los te komen, dan zit er weerstand achter.
Verwelkom dan eerst de gedachte, emotie of het gevoel in zijn volledigheid.
Bijvoorbeeld: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Laat die gedachte er volledig zijn. Hoe voelt dat? Waar voel je het in je lichaam? Door dit te onderzoeken kun je weerstand ervaren, want het is natuurlijk geen fijne gedachte. Maar als je er mee gaat vechten dan lost het niet op, dan blijft het zitten en wordt het alleen maar erger.
Dus kies ervoor om de gedachte te verwelkomen. Het gevoel mag er voor heel even zijn. Dat kan zeer doen. Ga dan met je aandacht helemaal naar die pijn en stel daarna de drie vragen; Zou ik het nu los kunnen laten?, Zou ik het willen? En wanneer? NU?
Oefening:
Neem bewust de tijd om de weerstand te verwelkomen, de weerstand mag er gewoon zijn.
Ga minimaal één gehele dag door aan de slag met deze oefening. Vind je het prettig om wat meer tijd voor deze oefening te nemen, dan is dat geen enkel probleem. Ga echter pas door met stap 7 als je deze oefening ook daadwerkelijk hebt gedaan.
Loslaten van verlangens
We hebben allemaal verlangens, basisbehoeften. Zodra er tekorten zijn binnen deze behoeften gaan we deze op allerlei manieren proberen te vervullen.
Tijdens deze stap gaan we aan de slag met het loslaten van een aantal specifieke verlangens, die veel voorkomen:
– Verlangen naar goedkeuring
– Verlangen naar veiligheid
– Verlangen naar controle
Loslaten verlangen naar goedkeuring
Je wil lief gevonden worden en verlangt naar goedkeuring:
– Daar doe je oneindig je best voor, waardoor je over je eigen grenzen gaat
– Je houdt je in
– Gaat pleasen
– Durft geen fouten te maken
– Je gedraagt je niet zoals je zou willen
Je doet zo je best, maar je krijgt uiteindelijk niet waar je naar verlangt.
Daarom ga je vandaag het verlangen naar goedkeuring loslaten, want hier word je niet gelukkig van.
Dus zou je dat verlangen naar goedkeuring kunnen loslaten?
Je zal merken als je dat verlangen echt loslaat, zonder enige verwachting, dat het alsnog naar je toe komt, op een positieve manier.
Zou je het verlangen naar goedkeuring kunnen loslaten?
Zou je dat willen?
Wanneer?
Is dit een thema dat jij herkent in je leven? Neem dan de tijd om hier bewust mee aan de slag te gaan.
Loslaten verlangen naar veiligheid
Zeker als je een heftige jeugd hebt gehad dan kan het zijn dat je je niet veilig voelt. Dat je angsten ervaart in je lichaam en altijd op je hoede bent.
Je probeert je altijd veilig te voelen, op elke manier dat je kunt, door alles in de gaten te houden, op je tenen te lopen, je best doen etc.
Hoe probeer jij verlangen naar veiligheid te realiseren?
Werkt het?
Word je er blij van?
Zou het ook zo kunnen zijn dat je juist meer ontspannen ben, je veiliger voelt. Dat je vanuit een ontspannen staat veel meer ziet, dan als je gespannen ben. Zou ik het verlangen naar veiligheid los kunnen laten?
Dit kan allerlei gedachtes oproepen zoals bijvoorbeeld: ‘Ja, maar dan ben ik niet meer veilig’. Wees je er van bewust dat op het moment dat jij op je hoede bent, je minder veilig bent, dan wanneer je ontspannen bent en in contact met jezelf.
Dus zou je het verlangen naar veiligheid kunnen loslaten?
Zou je het willen?
Wanneer?
Is dit een thema dat jij herkent in je leven? Neem dan de tijd om hier bewust mee aan de slag te gaan.
Loslaten verlangen naar controle
Je verlangt naar controle waardoor je overal op moet letten. Je moet alles in het oog houden, want anders gaat het niet goed en kan het fout gaan. Je controleert alles in je eigen leven, maar ook het leven van anderen hou je in de gaten.
Dit verlangen zorgt voor veel spanning en kost veel energie. Word je hier blij van? Wees je ervan bewust dat het niet nodig is, want de situatie waar je vroeger in verkeerde die is voorbij. Het is tijd om los te laten en te ontspannen.
Als je controle loslaat, net als met veiligheid, ontstaat er meer ruimte.
Dus zou je het verlangen naar controle kunnen loslaten?
Zou je het willen?
Wanneer?
Is dit een thema dat jij herkent in je leven? Neem dan de tijd om hier bewust mee aan de slag te gaan.
Oefening:
Ga met het thema aan de slag dat je herkent in je leven en stel jezelf de drie vragen: ‘Kan ik het loslaten?’, ‘Wil ik het loslaten?’ en ‘Wanneer?’
Ga minimaal één gehele dag door aan de slag met deze oefening. Vind je het prettig om wat meer tijd voor deze oefening te nemen, dan is dat geen enkel probleem. Ga echter pas door met stap 8 als je deze oefening ook daadwerkelijk hebt gedaan.
Werkelijk loslaten
Je hebt de afgelopen tijd bewust aandacht besteed aan het loslaten, goed bezig! Nu gaan we een stapje verder…
Tijdens deze oefening wil ik je vragen om een thema te kiezen waar je al een tijdje mee worstelt. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben niet goed genoeg’ en start vervolgens de audio ‘Loslaat oefening’ hieronder.
Zorg dat je minimaal 10 minuten de tijd hebt voor deze oefening en dat je deze ongestoord kunt uitvoeren. Neem na het doen van de oefening nog even een moment om te reflecteren.
Het kan zijn dat je de oefening meerdere keren moet herhalen, voordat je werkelijk in staat bent om los te laten.
Loslaat oefening
In stap 8 lees je de oefening die je helpt om los te laten. Onderstaande audio begeleid je door de stappen. Beslis eerst welke gedachte of situatie je wilt loslaten, voordat je de audio start.
Voor het beste resultaat, adviseer ik je deze oefening pas te doen nadat je eerst de eerste 7 stappen hebt doorlopen.
Ademhaling Meditatie
Om je geest te trainen minder afgeleid te zijn en meer aandacht te hebben voor wat er nú is, heeft het volgen van je eigen ademhaling bewezen erg nuttig te zijn.
Waar je ook gaat, je ademhaling is er altijd en als je er je aandacht op richt, ben je onmiddellijk aanwezig in het hier en nu.
Tijdens deze meditatie is het niet de bedoeling om je ademhaling te sturen of te veranderen.
Je kunt deze meditatie zo vaak doen als jij prettig vindt. Het is een fijne meditatie om je dag mee te starten, tijdens je lunchpauze of juist aan het einde van de dag om voor het slapen gaan te doen.
LOSLATEN
Om los te laten is liefde nodig.
Loslaten betekent niet dat ’t me niet meer uitmaakt.
Het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen.
Loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer.
Het is het besef dat ik de ander ruimte geef.
Loslaten is niet het onmogelijk maken, maar het toestaan om te leren van menselijke consequenties.
Loslaten is machteloosheid toegeven, hetgeen betekent dat ik het resultaat niet in handen heb.
Loslaten is niet proberen om een ander te veranderen of de schuld te geven, je kunt alleen jezelf veranderen.
Loslaten is niet zorgen voor, maar geven om.
Loslaten is niet oordelen, maar de ander toestaan mens te zijn.
Loslaten is niet in het middelpunt staan en alles beheersen, maar het anderen mogelijk maken hun eigen lot te bepalen.
Loslaten is niet anderen tegen zichzelf beschermen, het is de ander toestaan de werkelijkheid onder ogen te zien.
Loslaten is niet ontkennen, maar accepteren.
Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten, maar elke dag nemen zoals het komt en er mezelf gelukkig mee prijzen.
Loslaten is niet anderen bekritiseren of reguleren, maar te worden wat ik droom te kunnen zijn.
Loslaten is niet spijt hebben van het verleden, maar groeien en leven voor de toekomst.
Loslaten is minder vrezen, en meer beminnen.
~ Nelson Mandela